De nieuwe cao VVT: Taken voor de ondernemingsraad (deel II)

29 oktober 2016
Ondernemingsraad en cao | Werkwijze ondernemingsraad

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

De nieuwe cao VVT: Sigaar uit eigen doos en Taken voor de ondernemingsraad (deel II)

Het voor u liggend artikel was oorspronkelijk onderdeel van het artikel:  De nieuwe cao VVT: Sigaar uit eigen doos. Het oorspronkelijke artikel wordt nog steeds massaal gedeeld, geliked en gelezen. Als eerste willen wij iedereen hiervoor bedanken. Ook hebben wij verschillende reacties mogen ontvangen. Dit maakt dat we hebben besloten om het artikel te updaten en er twee delen van te maken. Deel I om uit het akkoord toe te lichten met een kritische blik en deel II om aan te geven op welke onderwerpen u als ondernemingsraad aan zet bent. Dit alles om het beter leesbaar te maken.

Dit artikel betreft deel II. Taken voor de ondernemingsraad

 

Taken voor de ondernemingsraad naar aanleiding van het akkoord

Binnen het akkoord worden zaken benoemd waar de ondernemingsraad een duidelijk taak heeft. Met dit artikel willen wij een overzicht geven welke schone taak er ligt voor de OR.

 

Taak OR
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Gmail
 • Print Friendly
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Gmail
 • Print Friendly
Taak OR: Gebroken diensten worden verplaatst naar het kader van de Kanteling

Gebroken diensten zijn nu vastgelegd binnen de cao zoals; het aantal opkomsten, naar het werk per dag en gemiddeld per week. Deze afspraken worden nu verplaatst naar het kader van de Kanteling en kan de werkgever met de OR zelf afspraken maken. Bij het kanteling is het belangrijk om goed vast te stellen wat er allemaal onder valt. U dient onder andere de ins -en outs te weten van de Arbeidstijdenwet (ATW), weten hoe roosters tot stand komen, hoe er gepland wordt en welke aspecten van invloed zijn op de productiviteit.

 

U dient te weten hoe er geroosterd en gepland wordt

Op welke wijze komen de roosters en de planning tot stand en is het werkbaar voor uw collega’s? We merken op verschillende plekken in het land dat werkgevers de grenzen opzoeken van wat er mag binnen de ATW. De essentie is dat we merken dat er erg ‘strak’ gepland wordt, collega’s ingezet worden op de piekmomenten en dat er nog nauwelijks tijd overblijft voor ‘kwalitatieve’ zorg. Het lijkt erop dat er steeds kortere diensten worden ingepland en dat lange diensten van 7 uur minder worden.

 

Productiviteit

Productiviteit staat vrijwel op elke agenda. Hoeveel uren kunnen er besteed worden aan ‘echte’ zorg? Niet productieve uren worden afgetrokken van het maximaal aantal uren dat u kunt werken. Stel u heeft een contract van 24 uur, dan is de vraag hoeveel uur u daarvan daadwerkelijk kunt besteden aan de zorg. Zorg die vergoed wordt door verzekeraars, gemeenten et cetera want dit zijn uren die goede zorg en geld zouden moeten opleveren.

Niet productieve uren zijn bijvoorbeeld:

 • verlof,
 • vakantie,
 • tijd die u besteed aan opleidingen tijdens werktijd,
 • tijd die dient te nemen om de administratie,
 • werkoverleg,
 • tijd die verspild wordt omdat u bij een verkeerde cliënt staat of
 • dat de cliënt niet thuis is,
 • de tijd als u medicijnen moet halen terwijl deze aanwezig zouden moeten zijn,
 • ziekteverzuim,
 • et cetera

Met andere woorden zaken die er ‘gewoon’ bij horen om het werk mogelijk te maken. Het is belangrijk om als OR te weten hoe de productiviteit tot stand komt binnen uw organisatie. Stel u ontvangt als OR een adviesaanvraag ontvangt inzake het werken in zelfsturende teams. Dan is het zaak te letten op de productiviteitsnormen die gesteld worden. De normen zijn medebepalend voor de benodigde bezetting, het aantal cliënten die geholpen kunnen worden en uiteindelijk het resultaat. Als OR dient u te bepalen of het allemaal haalbaar en voornamelijk werkbaar is voor uw collega’s.

 

Uitstel van invoering

Op dit moment ligt er al een verantwoordelijkheid van de OR. De invoering van Kanteling werktijden dient gerealiseerd te worden voor 1 januari 2017. De werkgever mag hiervan afwijken enkel en allen in overeenstemming met de OR. Krijgt u dit verzoek als ondernemingsraad, zorg ervoor dat u weet wat u wilt met de kanteling. Door het verzoek om uitstel heeft u een betere onderhandelingspositie gekregen. Maak daar gebruik van. OR hier ligt een schone taak voor u.

 

Binnenkort open inschrijving inzake kanteling van werktijden.

Over het thema kanteling van werktijden en productiviteit worden wij vaak benaderd door ondernemingsraden. We zijn bezig om in januari of februari 2017 een open inschrijving te organiseren rondom deze thema’s en kunt u zich binnenkort aanmelden via de website of via Facebook. Houdt daarom de website in de gaten of schrijft u zich in voor de blogs of like onze pagina op Facebook dan weet u zeker dat u het niet mist.

Als u hieraan wilt deelnemen en dan kunt u op dit moment ook kenbaar maken door een mail sturen naar vvt@rdja.nl. Graag vernemen wij dan om welke organisatie het gaat en met hoeveel OR-leden u deel zou willen nemen. Tevens kunnen wij dit ook in-company organiseren.

 

Taak OR: Verlagen van administratieve lasten en regeldruk

Al jaren is de administratieve lasten en regeldruk een onderwerp van gesprek. De buitenwereld stelt steeds meer eisen en dit heeft effect op de interne regel-/lastendruk. Er is nu afgesproken dat de externe regeldruk niet ten koste mag gaan van het primair proces, de zorg voor mensen. Gelukkig beginnen partijen zich te realiseren dat dit te ver is doorgeschoten.

In de praktijk is dit al geruime tijd aan de gang en de vraag is op welke wijze dit terug wordt gegeven aan de medewerkers en de zorg. U als ondernemingsraad heeft een actieve rol gekregen om gezamenlijk de analyse en afspraken te maken met de werkgever over de wijze waarop de interne regeldruk vermindert kan worden.

 

Taak OR: Verlagen van het ziekteverzuim  

Het langdurig ziekteverzuim binnen de VVT stijgt. In het akkoord is overeengekomen dat in 2017 de werkgever en de OR concreet een plan van aanpak maken om het verzuim terug te dringen. In het plan dient ook de oorzaken van het verzuim in kaart worden gebracht. OR agendeer het ziekteverzuim, als u dat nog niet heeft gedaan. Daarnaast komen er handreikingen, tools voor het inzichtelijk krijgen van het ziekteverzuim. Zorg ervoor dat een aantal leden zich gaan specialiseren in het onderwerp ziekteverzuim. Wij kunnen u hiermee helpen.

Wat nemen wij waar in de praktijk en nemen wij een voorzichtige stelling in dat het ziekteverzuim wordt verlaagd door het werken in zelfsturende teams. Collega’s c.q. teamleden voelen een extra druk om zich ziek te melden. Het thema ziekteverzuim is op deze manier een onderdeel geworden van de groepsverantwoordelijkheid, en dat kan. De vraag is tot welke hoogte dit gevergd kan worden van een (zelfsturend) team.

 

Ziek zijn in eigen tijd?

De gemiddelde VVT medewerker werkt 17 uur. Er zijn geluiden dat als medewerkers zich ziek melden er ‘doodgewoon’ gezegd wordt dat deze ingehaald kan worden en/of dat bij de cliënt wordt aangegeven dat de medewerker volgende week twee keer komt in plaats van één keer. OR hou dit goed in de gaten want u begrijpt dat dit niet de bedoeling is. Gelukkig gaat dit bij heel veel organisatie wel goed.

 

Taak OR: Strategische opleidingsplan

Leren, ontwikkeling & loopbaan blijven belangrijk. Er dient een strategisch opleidingsplan (SOP) opgesteld  te worden. In dit opleidingsplan dient de koers en toekomst van de organisatie betrokken te worden. De SOP dient verplicht voorgelegd te worden aan de OR (instemmingsplichtig).

Ook het (jaarlijks) scholingsplan, inclusief budget en gebaseerd op de SOP wordt in overleg met de OR vastgesteld. Deze scholing dient volledig vergoed te worden (tijd en geld) door de werkgever tenzij u als OR een andere regeling afspreekt.

 

Het volledige akkoord lezen

Bovenstaande zijn de belangrijkste onderdelen uit het onderhandelingsakkoord. Het volledige akkoord is hier te lezen: onderhandelaarsakkoord cao VVT -2016

 

Wilt u nog meer weten en hoe u zaken kunt aanpakken

Met dit artikel hebben wij aangegeven op welke onderwerpen u als ondernemingsraad aan zet bent (deel II). Het is duidelijk dat er nogal wat op u afkomt, en mogelijk zullen collega’s u benaderen wat te doen en wat het allemaal betekent. Als ondernemingsraad wilt u hierop goed voorbereidt zijn en daar kunnen wij u bij helpen.

 

Wilt u liever direct contact? Maak dan een vrijblijvende afspraak met ons. Bel ons! U kunt ons bereiken onder telefoonnummer 030 87 89 687 of rechtstreeks met Rick de Jong 06-5103 4107.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][ultimate_spacer height=”25″ height_on_tabs=”15″ height_on_tabs_portrait=”15″ height_on_mob_landscape=”15″ height_on_mob=”15″][ultimate_heading main_heading=”Mis het niet! Kom naar de themadag Cao VVT & OR op 12 januari 2017″ main_heading_color=”#0085a8″ heading_tag=”h3″ main_heading_margin=”margin-top:5px;” main_heading_style=”font-weight:bold;”][/ultimate_heading][dt_banner image_id=”17196″ link=”http://rdja.nl/themadag-cao-vvt-en-taken-ondernemingsraad/” min_height=”250″]

MIS HET NIET!

SCHRIJF JE NU IN

VOL=VOL

[/dt_banner][ultimate_spacer height=”50″ height_on_tabs=”15″ height_on_tabs_portrait=”15″ height_on_mob_landscape=”15″ height_on_mob=”15″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”vc_default” css=”.vc_custom_1477645016173{margin-bottom: 20px !important;border-left-width: 5px !important;background-color: #f6f6f6 !important;border-left-color: #1386a7 !important;border-left-style: solid !important;}”][vc_column][ultimate_heading main_heading=”Wilt u niets missen?” heading_tag=”h3″ alignment=”left” main_heading_margin=”margin-top:5px;”]Ontvang gratis als eerste onze blogs en praktische tips.[/ultimate_heading][ultimate_spacer height=”10″ height_on_tabs=”15″ height_on_tabs_portrait=”15″ height_on_mob_landscape=”15″ height_on_mob=”15″][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_single_image image=”16959″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text][newsletter_signup_form id=2][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Gmail
 • Print Friendly

gerelateerde artikelen

Zorg voor een goede inwerkprocedure voor nieuwe ondernemingsraadsleden

Na de OR-verkiezingen is er bijna altijd sprake van een ‘stoelendans’: één of meer OR-leden verlaten de OR en maken plaats voor nieuwe leden. De nieuwkomers worden dan door ‘de oude garde’ met open armen ontvangen en met een gloedvol betoog welkom geheten. Daarna worden de nieuwe leden zorgvuldig ingewerkt, zodat de OR al snel na de verkiezingen als een écht team functioneert.

Lees meer

Vergaderen als ondernemingsraad: een effectieve aanpak

U kent het misschien wel: na afloop van een OR- of overlegvergadering stelt u geërgerd vast dat weer niet alles uit de vergadering is gehaald wat u voor ogen had. Hoe komt dit nu en wat kunt u hier aan doen. In dit artikel krijgt u een groot aantal tips om wél effectief te vergaderen. Dit is de aanpak voor het dagelijks bestuur, ondernemingsraadsleden, voorzitter en secretaris!

Lees meer

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

 1. Nieuwe cao VVT sigaar uit eigen doos? en de taken voor de OR - […] en om er twee delen van te maken. Deel I om uit het akkoord toe te lichten met een…
 2. Terugblik op 2016 en een vooruitblik naar 2017 - RdJ Training & ORganisatie Advies - […] De nieuwe cao VVT: een sigaar uit eigen doos […]
Share This
X