De regeling Werktijdverkorting (wtv) is stopgezet als ‘corona-maatregel’. En dat is maar goed ook!
De regeling van Werktijdverkorting is geschrapt. Sinds gisteravond geldt een nieuwe regeling, Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid: de NOW. Dat is een loonkostensubsidie, die binnenkort kan worden aangevraagd. Twee grote gevaren voor werknemers zijn opgelost in deze nieuwe regeling.
De werktijdverkorting heeft een paar grote nadelen voor u en uw collega’s. Vandaag (17 maart) hebben we hard gewerkt aan een artikel. Het artikel stond klaar om gepubliceerd te worden. En had u als OR duidelijk gemaakt dat u alles in had moeten zetten om te onderhandelen over het maken van afspraken bij de invoering van de werktijdverkorting door uw werkgever. Maar gelukkig heeft het kabinet vanavond besloten om te komen met uitzonderlijke economische maatregelen vanwege het coronavirus. Balen voor het werk van vandaag maar we zijn positief!
Twee grote gevaren opgelost
Onder de werktijdverkorting zouden de volgende twee gevaren op de loer liggen als de OR daar verder niets over had afgesproken;
- Uw WW rechten worden meteen aangesproken bij de wtv. Als u na afloop van de werktijdverkorting, of kort daarna, alsnog in de WW belandt, dan worden de maanden werktijdverkorting afgetrokken van de totale periode dat u recht zou hebben op WW. En dat zou hard zijn gegaan bij de maximale wtv periode van 24 weken.
- De werkgever had geen verplichting tot doorbetaling van uw loon voor de uren waarvoor werktijdverkorting is aangevraagd. En daarmee zou uw inkomen hard achteruit zijn gegaan.
U begrijpt dat dit geen prettig vooruitzicht was geweest voor u en uw collega’s.
Ingetrokken wtv-regeling
Maar gelukkig kwam het kabinet met de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid, een nieuwe tegemoetkomingsregeling die in de plaats komt van de wvt. We hebben deze meteen bestudeert en trekken de conclusie dat de regeling voorziet in de twee bovengenoemde gevaren.
Maar we zijn er nog niet!
Formeel geen instemming op de wtv
De OR heeft formeel geen instemmingsrecht over de aanvraag tot werktijdenverkorting, en waarschijnlijk ook niet op de nieuwe regeling. De werkgever kan dat zelf besluiten.
Maar wel instemming op…
De wtv en nieuwe regeling zal leiden tot wijziging van werktijden of tot nieuwe roosters dan wel de invoering van roosters. De ene groep werkt b.v. maandag, dinsdag, woensdag de andere woensdag, donderdag en vrijdag. Dat is een rooster en dat is instemmingplichtig.
Invulling geven aan de nieuwe regeling: ga aan tafel als OR
Hoe de verdeling van werk wordt ingevuld beslissen bedrijven samen met hun medewerkers. Dien het verzoek in voor een instemmingsverzoek op basis van wijziging werktijd (roosteren) conform artikel 27.1b WOR. Ga als OR in gesprek met de bestuurder over de invulling van de wvt of de nieuwe regeling.
Er komt nog veel op de ondernemingsraad af
De nieuwe regeling zal naar ons inziens bijdragen aan het afvlakken van de curve van te verwachten recessie. Uiteraard zijn we er nog lang niet en is onze verwachting dat er nog veel op u als ondernemingsraad afkomt.
U staat er niet alleen voor
U kunt ons altijd benaderen inzake de corona crisis en de taak van de ondernemingsraad. U kunt ons bereiken onder telefoonnummer +31 (0)30 87 89 687 of via info@rdja.nl of rechtstreeks met één van onze deskundige +31 (0)6 5103 4107 www.rdja.nl
Ook werken we aan de website: www.orcorona.nl Het coronaloket voor uw ondernemingsraad voor al uw vragen met betrekking tot uw OR taak en de corona crisis.
De belangrijkste vragen op een rijtje voor uw collega’s zijn beantwoord in de nieuwe regeling
Hieronder een aantal beantwoorden (uit de nieuwe regeling) die voorzien in de twee gevaren die wij voorzagen uit de werktijdenverkorting.
Wordt mijn loon doorbetaald als ik onder de nieuwe tegemoetkomingsregeling val?
Ja, uw loon wordt volledig doorbetaald.
Verbruik ik ook WW-rechten als ik onder de nieuwe tegemoetkomingsregeling val?
Nee, u verbruikt geen WW-rechten. De tegemoetkomingsregeling staat los van de WW.
Moet ik gegevens aanleveren om in aanmerking te komen voor tegemoetkoming?
Nee, dit loopt via uw werkgever. U hoeft niets te doen.
Moet ik gedurende de tegemoetkoming stoppen met werken?
Dit is geen voorwaarde voor de tegemoetkomingsregeling. U maakt met uw werkgever afspraken of u (thuis) werk verricht voor uw werkgever.
Waar vind ik de nieuwe totale regeling?
Lees deze op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ww-uitkering/vraag-en-antwoord/aanvragen-werktijdverkorting-en-ww-uitkering-personeel.
Neem de eens de tijd om deze te lezen en weet als OR wat de nieuwe regeling inhoud. Het geeft inzicht in welke informatie belangrijk is voor uw werkgever en voor al uw collega’s (en uiteraard ook voor uzelf, als persoon en als OR lid). En wie weet kunt u alvast de eerste vragen opvangen van uw collega’s als OR lid.
Voor al uw OR Corona vragen
Heeft u vragen als ondernemingsraad over de taak van de OR in deze corona crisis dan kunt u ons altijd bereiken. Doordat wij merken dat onze klanten grote behoefte hebben om te sparren zijn wij maandag tot en met vrijdag van 07.30 uur tot 21.00 uur bereikbaar. Wij zijn rechtstreeks te bereiken onder telefoonnummer +31 (0)6 5103 4107. Tussen 08.00 uur tot 17.00 uur zijn we ook gewoon te bereiken op ons kantoornummer +31 (0)34 4608 201